Go Back

Vårens blåmusslor med kronärtskocka

Måltid: Förrätt, Huvudrätt

Ingredienser

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4-5 kronärtskocksbottnar
  • 3 kvisttomater
  • 1 dl Kalamata oliver
  • 3-4 msk olivolja
  • 1,5 dl torrt vitt vin eller vatten
  • 2 kvistar timjan
  • havssalt
 och svartpeppar

Instruktioner

  • Skölj och skrubba musslorna och ta bort 
skägget. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
  • Skär ner lök, vitlök och tomater och fräs med olivolja i en rymlig 
kastrull. Skär ner kronärtskockan i bitar och lägg ner i grytan med oliver och timjankvistar när lök och tomat har gått ihop några minuter. Häll i musslorna och låt dem svettas på hög värme i 1-2 minuter.
  • Häll på vin/vatten och låt musslorna koka i cirka 5-6 minuter under lock tills dom öppnat sig. Skaka grytan en till två gånger under tiden. Smaka av med salt och svartpeppar och käka direkt medan musslorna är varma.