Go Back

Jordgubbstårta med mascarpone

Måltid: Efterrätt
Kök: Nordiskt

Ingredienser

  • 100 g smör mjukt
  • 140 g strösocker
  • 2 tsk ekologiskt vaniljsocker
  • 5 äggulor
  • 2 dl stenmalet vetemjöl special
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,75 dl fet mjölk

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Fyllning

  • Mosade jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mascarpone

Garnering

  • Mer jordgubbar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 160 grader.
  • Lägg bakplåtspapper i två formar 19–20 cm i diameter.
  • Vispa smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa.
  • Sikta i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i båda formarna.
  • Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa till en fast marängsmet. Bred ut marängen ovanpå sockerkakssmeten.
  • Grädda formarna längst ner i ugnen ca 35 min, tills marängen börjar få fin färg och höjd. Låt svalna.
  • Mosa jordgubbar till fyllningen, med lite socker om man känner för det.
  • Slövispa grädden och vänd ner mascarpone på slutet till en len kräm.
  • Lossa kakorna från papperet. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat.
  • Lägg på mosade jordgubbar. Klicka över hälften av gräddkrämen.
  • Lägg på den andra bottnen, avsluta med resten av krämen och toppa med massor av jordgubbar. Servera!