Go Back

Helstekt oxryggbiff med hasselbackspotatis & rödvinssås

Måltid: Huvudrätt
Kök: Internationellt
Portioner: 4

Ingredienser

  • 800 g hel oxryggbiff
  • smör och olivolja till stekning
  • havssalt
  • svartpeppar ur kvarn

Hasselbackspotatis

  • 1 påse delikatesspotatis ca 800 g
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk ströbröd
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Rödvinssås

  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 skiva rökt fläsk
  • 6 dl rödvin
  • 5 dl oxbuljong
  • 3 msk msk japansk soja
  • 2 msk msk olivolja
  • 3-4 msk osaltat smör
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • ev 1 msk maizena till redning

Instruktioner

  • Värm ugnen till 130 grader.
  • Bryn köttet i smör och olja i en panna. Salta och peppra. Lägg köttet på ett ugnsgaller med en plåt under så att köttsaften kan droppa ner på plåten. Stick in en stektermometer och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 54–56 grader för ett fint rosa kött.
  • Ta ut köttet och låt det vila medan du gör potatisen och såsen klar.

Hasselbackspotatis

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Använd en liten vass kniv för att skära tunna skåror i potatisen, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en skål med olivolja, ströbröd, salt och peppar och rör om tills den är väl täckt. Häll över i en ugnsform med skårorna uppåt och stek i 35–40 minuter tills potatisen är gyllene och krispig.

Rödvinssås

  • Skala och skär lök, vitlök, rotfrukter och rökt fläsk i tärningar. Bryn alltsammans i en tjockbottnad gryta med olivolja och 1 msk smör, häll på vinet och låt småkoka i cirka 10 minuter. Tillsätt buljong och soja och låt koka ner tills hälften återstår, i 25–30 minuter.
  • Sila och smaka av såsen med svartpeppar och salt och montera ner resten av smöret. Red eventuellt såsen med maizena utrörd i lite vatten om du vill ha en tjockare sås.